Wed. 03 December — Tue. 09 December 2014
ExtraCity Antwerp
School of Arts — Miry Ghent
OffOff Ghent
Doors at 21:00

A Tribute to Robert Ashley

Tom Buckner (US), Floris Vanhoof (BE), Lieven Martens Moana (BE) & Francesco Cavaliere (IT), film program

In maart 2014 overleed de Amerikaanse componist Robert Ashley, die samen met figuren als Alvin Lucier, David Behrmand en Gordon Mumma deel uitmaakte van de avant-gardistische Sonic Arts Union. Hij laat een massief en zeer persoonlijk oeuvre na dat balanceert op de grens van pop-art, spoken word, elektronica, performance, minimalisme en video-opera. Met zijn karakteristieke bezwerende stem loodste hij de luisteraar door bevreemdende verhalen uit Amerikaans Urbania.

In 3 dagen wordt het werk van Robert Ashley belicht, door een film- en concerprogramma.

LINEUP & LOCATIONS


Wed. 03 December 2014
OffOff

20:00Cause & Effect (John Sanborn)
21:00The Bottleman (George Manupelli)
22:00Housed (George Manupelli)

Sat. 06 December 2014
ExtraCity

20:00Roulette TV interview with Robert Ashley
20:30Dr. Chicago (George Manupelli)

Tue. 09 December 2014
School of Arts — Miry

20:00Floris Vanhoof
21:00Tom Buckner
22:00Lieven Martens Moana & Francesco Cavaliere

Tom Buckner

Al veertig jaar lang wijdt Thomas Buckner zich aan de wereld van nieuwe en geïmproviseerde muziek. Hij studeerde bij de legendarische Metropolitan Opera bariton Martial Singher, maar breidde zijn klassieke opleiding uit door zich te verdiepen in een breed spectrum van experimentele muziek. Hij is een expert in het oeuvre van Ashley, zo werkt hij mee aan de opera’s Concrete (2008, Lovely), Now Eleanor’s Idea en Celestial Excursions, samen met diens zoon Sam Ashley, Joan La Barbara en pianist ‘Blue’ Gene Tyranny.

Lieven Martens Moana & Francesco Cavaliere

Lieven Martens Moana & Francesco Cavaliere, en Floris Vanhoof componeren voor de gelegenheid nieuw werk, geïnspireerd door Ashley.

Lieven Martens Moana — a.k.a. Dolphins into the Future — is een auditieve onderzoeker. Fieldrecordings, electronica en ouderwetse bandmanipulatie dragen bij tot een post-romantische audio-electronische poezie,  modernisme is niet ver weg. Zijn persoonlijke reizen, een onuitputtelijk bron voor een persoonlijke databank van beeld- en geluidsmateriaal, zijn het ruwe materiaal voor composities die een innerlijke zoektocht naar ultieme esthetisering reflecteren. Als tribute aan Ashley schreef Martens samen met de Italiaanse beeldend kunstenaar Francesco Cavaliere (Sea Urchin) een eerste opera.

Floris Vanhoof

Floris Vanhoof volgt intuïtief de linken tussen synapsen, en verbindt. Structurele en experimentele cinema, modulaire synthese, avant-garde tapecollages en fotografie zijn één continuüm binnenin mans artistieke output. Zijn performances zoeken de uithoeken van het andere en de verbeelding op — ook wel eens het menselijke brein genoemd. Als eerbetoon aan Robert Ashley inspireerde hij zich voor een nieuw stuk op het principe van asynchrone cyli, dat Ashley ontwikkelde.