Sat. 31 October 2015
Doors at 21:00

BRAUBLFF (Materie und Laut) 4

Arf Arf (AU), Antoine Boute (BE), Marcel Türkowsky (DE) & Elise Florenty (FR) Adam Bohman (UK) & Clive Graham (UK), + DJ Stief Marreyt

BRAUBLFF (materie und Laut) is een concertreeks in samenwerking met De Player (Rotterdam). Ze stelt de volgende vraag: waar en hoe loopt taal over in muziek? Een mogelijk antwoord: het punt waar taal haar betekenis verliest en overgaat in pure materie – door herhalingen, mutaties en deconstructie, al dan niet geholpen door technologie, cut-ups en tapemanipulatie.

De reeks ontstond uit een gedeelde obsessie voor het werk van vocale poëten als Henri Chopin, Byron Gysin, Lars-Gunnar Bodin en de Revue OU-cataloog. In drie edities stelt ze een stand van zaken voor van de kwestie taal-materie-muziek, door hedendaagse vocale poeten en text-sound composers samen te brengen met het baanbrekende werk van de avant-garde sinds de jaren 50.

De reeks is ondertussen toe aan haar vierde editie, en gaat nog steeds parallel door in Vlaanderen/Brussel (31 okt — Beursschouwburg) en Rotterdam (30 okt — De Player) door. Nr. 4 focust op hoe identiteit mismeesterd wordt door kleine verschuivingen in taal en betekenis.

Arf Arf

Arf Arf (au) is een vocal poetry ‘band’ opgericht in 1985, ter hoogte van Melbourne na een ontmoeting met de legendarische Britste conrete poëet Bob Cobbing. Met een rauwe punkattitude werpt het collectief zich op het onrepresenteerbare en ongrijpbare van het spreken. Zo verwoordt Arf Arf de verwarring van het volwassen zijn. In hun gedeconstrueerde performances geven ze zich over aan de schaduw van taal - alles wat zich afspeelt rondom de logische betekenis van het woord.

Marcel Türkowsky & Elise Florenty

Marcel Türkowsky & Elise Florenty verkennen in hun poëtische video-essays de complexiteit van het Zelf, in relatie tot de Andere. Tekst en beeld lijken geen relatie met elkaar te hebben, en construeren poetische settings in verschillende vormen van geluid en beeld: structureel, narratief en hypnotisch. Hun werk werd eerder vertoond in Ann Arbour Film Festival, Centre Pompidou en meer. Turkowsky werkte bovendien samen Francesco Cavaliere.

Antoine Boute

Antoin Boute (be) is conceptueel kunstenaar, experimentele schrijver en begenadigd performer gespecialiseerd in het vocaliseren van de waanzin uit zijn romans — keelzang, gestotter en gebrul wisselen het verhalende zonder schroom af. Passolino voor de gevorderde stemkunstenaar. Boute werkt o.a. samen met Mauro Pawlowski en cureerde de Brulreeks in LAC.

Adam Bohman & Clive Graham

Adam Bohman is beeldend kunstenaar en verzamelaar van concrete geluiden en daarnaast lid van het far-out instant compositievehikel Morphogenesis, het concreet-absurde Bohman Brothers en de legendarische London Improvisers Orchestra. Zijn meer dan 30 jaar overspannende carrière is een steeds uitdijend universum dat kan gelden als A Portrait of an Artist as a True Outsider. Bohman transformeert de dagdagelijkse rommel van het Engelse leven in een hoogstpersoonlijke surreële tapecollage van musique concrėte, vrije improv en on the spot vocal poetry. Op Braublff nr. 4 presenteert Bohman samen met Clive Graham (zie ook Morphogenesis en Nurse With Wound) opnames uit zijn zwerftochten door de underground.