Artists
...

 Hiele Martens

Sometimes the sum of 1 + 1 adds up to 3. But if you add up 2 of Belgium’s finest composers and musicians, it adds up to an infinite number. Hiele Martens (be), or the unexpected collaboration of Lieven Martens Moana and Roman Hiele, produced last months the most challenging music we have heard since long. They delve deep into a new territory that can be a 2017 update of Maurice Kagels Exotica, but for highly self-aware electronic musicians. We expect their debut on Ultra Eczema as one of the highlights of upcoming year. Jürgen De Blonde, on his side as well a pretty challenging composer that will release a new album on KRAAK soonish, tuned in to the Hiele Martens’ territory with a couple of stylish questions.
15 February 2017 | AG 9
Jürgen De Blonde

Goedendag Hiele Martens, waarom niet Roman Lieven?

Lieven Martens

Roman en Pater Lieven zijn twee biermerken.

Roman Hiele

Een romantisch leven.

JDB

Vertel eens over jullie modus operandi? Is er een pikorde?

LM & RM

1 + 1 = 3 , glaasje wit met borrelnootje.

JDB

Hoe sluiten de manieren waarop jullie elk individueel over muziek denken aan bij elkaar binnen het duo?

LM & RM

We hebben beide heel veel respect voor muzikale historie. En dan ook weer voldoende onvrede om er op die manier iets nieuws van te maken. denk ik toch?

JDB

Roman, ik geloof dat jij een stuk jonger bent dan Lieven, en Lieven jij bent dan weer een stuk jonger dan mij. Merken jullie een verschil op in hoe informatie wordt verworven en geïntegreerd met betrekking tot het creatieve proces? Afhankelijk van de tijd waarin je bent opgegroeid? Wat is de rol van internet in je artistieke opvoeding?

LM

wat ik vooral merk in het leeftijdsverschil is dat Romans generatie (maar kan 10 jaar een generatiekloof vormen?) sterker is in zichzelf te presenteren, de “zakelijke” kant is sterker. Bij mij is dit bewustzijn er pas later gekomen. Zelfbewustzijn bij die jongere generatie dat zich ook uit in het creëren van muziek, die wat “gedurfder” wordt op die manier. maar nu ik dit typ denk ik, misschien is Roman hier een uitzondering op de regel, springt hij er sowieso bovenuit? Euhm… Moeilijke vraag. 

RH

Lieven is een yes-man die goed luistert en vragen durft te stellen, drie elementen die je in je hebt of niet. Leeftijd doet daar voor mij dan nog weinig toe. Ik merk niets van kloof met Lieven, maar ik heb dat eigenlijk nog nooit gevoeld tegenover 'oudere' collega's waarmee je samen creëert.  

JDB

Wie van jullie is de grootste gearslut?

LM

Roman !! :-) Maar eerlijk, ik denk dat we het beide een beetje zijn, maar ook vooral niet zijn. Want het belangrijkste is en zal altijd blijven: je eigen ideeën. Trouwens, gearslut, dat is zowat als een heer met een midlife crisis die op zaterdagnamiddag aan zijn belachelijk lawaaierige moto ligt te sleutelen. niet bepaald mijn ambitie… 

RH

Je wil nieuwe timbres. Die zoektocht mag af en toe wel eens wat plaats innemen in je studioruimte (en de living, slaapkamer en zolder).  

JDB

Consumeer je de muziek van Hiele Martens best met de volle aandacht of eerder subliminaal? Of allebei?

LM & RM

Met volle aandacht. 

JDB

Maken jullie muziek om drugs op te nemen of nemen jullie drugs om muziek op te maken of nemen jullie muziek om drugs op te maken?

RH

Drugs consumeren om muziek te kunnen maken is saai.

JDB

Palindroom of anagram?

RH

Anagram. 

JDB

Is jullie instrumentarium anders in het duo dan wat je gebruikt als je solo speelt?

RH

Lieven fluit, ik zing.

JDB

Componeren of improviseren jullie? Praten jullie over wat je gaat doen of begin je er gewoon aan?

LM

Componeren! En dan ook een beetje improviseren. 

RH

Improviseren mondt uiteindelijk toch uit in componeren. Improvisatie is belangrijk om je met je muzikale idioom te confronteren, daarna te relativeren en uiteindelijk verbreden.

JDB

Zijn er verder nog vragen?

RH

Lusten jullie broodje tempeh?

LM

Sowieso. Maar mijn favoriet blijft de Saoto-soep. Lusten jullie die ook?